Klimat kawiarni

Portugalia to ojczyzna kawy w Europie, to właśnie Portugalczycy po podbojach Ameryki Południowej sprowadzili ziarna kawy na stary kontynent. W 1917 Portugalczycy wykradli z Gujany sadzonki i założyli pierwsze plantacja w Brazylii. Dzięki nim do 1800 roku kawa zmieniła się z używki dla elit w ogólnodostępny napój dla każdego.

Picie kawy jest w Portugalii rytuałem, do którego przywiązuje się szczególna wagę. Mocna kawa zmieszana z duża ilością mleka jest lekarstwem na samotność. Nie można wypić kawy i nie zamienić kilku slow z sąsiadem lub nie włączyć się w jakaś poważniejszą dyskusje. Najmilsze jednak są kawiarnie z przyciemnionymi wnętrzami, drewnianymi stolikami i nieco ospałymi kelnerami. Nie ma co się denerwować, ze musimy czekać dłuższą chwile na upragniona filiżankę. Tu nikt się nie spieszy. Portugalczycy znani są z tego, iż kilka razy dziennie potrafią zatrzymać czas, przeznaczając go na posiłek czy wypicie swojej kolejnej kawy.

Czekolada to kolejny niezbędny element w kawiarni, do której nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać. Aromatyczny napój, pyszne łakocie - czekolada w każdej formie smakuje inaczej, ale zawsze jest tak samo pyszna.

Równie nieodłącznym symbolem Portugalii i kawiarenek jest mocne wino Porto, które chętnie jest popijane w chłodne wieczory zaraz po kawie.

Wystrój kawiarni w stylu portugalskim, ma oddawać klimat kafejek miejskich w Lizbonie - centralnej dzielnicy Baixa, starej dzielnicy Alfama, ale i także modnej, nocnej dzielnicy Belem.

Ciekawostki

Słowo kawa brzmi podobnie w niemal każdym języku świata. Dla Anglika jest to "coffee", dla Francuza "cafe", Niemcy mówią "Kaffee", Holendrzy "koffie", włosi "cafe", Grecy "kafeo", a Polacy "kawa".

Najważniejszą substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina, która pobudza działanie kory mózgowej oraz całego centralnego układu nerwowego. W zależności od gatunku kawy, jedna filiżanka zawiera około 70-140 mg kofeiny.

Po wypiciu kawy, zwiększone stężenie we krwi utrzymuje się od dwóch do czterech godzin. Usuwanie kofeiny z organizmu jest szybsze u kobiet (nawet o 30%).

Pierwsza kawiarnia w Polsce powstała za Żelazną Bramą w Warszawie w 1724 roku. Jej właścicielem był Meyerhofer. Kawiarnia zbankrutowała, ponieważ warszawiacy początkowo nie chcieli pić kawy w miejscach publicznych.

Z kawą związane były największe koncerny motoryzacyjne. Przez ponad 130 lat oprócz samochodów, młynki do kawy produkował potentat motoryzacyjny Peugeot.

Wielkim miłośnikiem kawy był Jan Sebastian Bach. Na cześć tego znakomitego trunku skomponował nawet "Kantatę o Kawie".

Palone ziarna kawy tracą swój aromat po około 2 tygodniach. Zmielona kawa traci aromat po godzinie, natomiast napar kawowy w ciągu kilkunastu minut.